Foreningsliv i Løgumkloster

mar 15, 2023

Vi keder os ikke i Løgumkloster.

Her i programmet er der fokus på aktiviteter i relation til jubilæet, men det er ikke alt, hvad vi har at byde på. Løgumkloster og omegn har et utrolig rigt foreningsliv, der rækker fra kultur til sport.

 

Klosterhallen – en institution ud over det sædvanlige

En stor del af foreningslivet sker i tilknytning til Klosterhallen og Friluftsbadet. Byens sportsområde Klosterhallen består af:

  • Udendørsarealer hvor der er mulighed for en fodboldkamp, eller måske et slag tennis
  • Kunstgræsbaner
  • Fire flotte moderne sportshaller
  • Tennisbaner
  • Padeltennisbane
  • Velfungerende cafeteria
  • Lyse og venlige mødelokaler
  • Ni lækre feriehytter
  • Friluftsbadet, der har åbent hele sommeren fra uge 21 til og med uge 34
  • Shelter og bålplads
  • Mountainbike spor

Hvad der gør netop vores hal speciel og vigtig for byen er, at den selvejende institution Klosterhallen blev oprettet i 1965 af en flok lokale borgere i Løgumkloster og omegn og bygget udelukkende af frivillig arbejdskraft. Hal 1 blev taget i brug 1969, Klosterbadet blev taget i brug 1971, Hal 2 kom til i 1979, og Keglebanen kom til i 1988. Klosterhallen er derfor en del af byens DNA og stolthed.
Fra 1999 er hallen blevet moderniseret og yderligere udbygget, nu dog af byggefirmaer, så den nu står med tre store haller og en multihal med springgrav, ribber, redskaber og meget mere, som vil gøre enhver gymnastiksal grøn af misundelse.
I Klosterhallen kan der prøves kræfter med ”Kegling”, der minder lidt om bowling. Kuglen, som benyttes, er mindre end en bowlingkugle og har ingen huller. Banen, der spilles på, er smal og buet. Banerne kan både lejes på timebasis, eller man kan melde sig ind i en af byens kegleklubber.

I dag fremstår Klosterhallen som et stort og velrenoveret idrætscenter, hvor der dagligt kommer gæster fra ind- og udlandet. Sportsefterskolen SINE har også sin gang her i Klosterhallen, hvor de benytter sig af faciliteterne til alle deres idrætslinjer. Der er rigtig mange klubber og foreninger på træningslejr fra ind- og udlandet gennem hele året, hvilket giver mellem 5000 – 6000 overnatninger pr. år. Derudover lejes hytterne også ud til ferie og private ophold i løbet af året, så alt i alt når Klosterhallen op på ca. 8000 – 8500 overnattende gæster pr. år. Mødelokaler bruges flittigt til møde- og kursusaktiviteter af områdets borgere.

 

De mange og nogle gange skæve foreninger.

Enhver by med respekt for sig selv har et foreningsliv, og Løgumkloster er ingen undtagelse, faktisk er der i øjeblikket over 100 registrerede foreninger i 6240 ifølge CVR-registeret. Flere med mere end 50 år på bagen. Dertil kommer de forskellige klubber og fællesskaber, der ikke er registreret i officielle registre.
En af de nyere foreninger er Musik i Den Gamle Biograf, der består af frivillige og har til formål at fremme musikken i Løgumkloster. De engagerer kendte musikere til at optræde, og samtidig giver de lokale mulighed for at være opvarmningsbands. Steffen Brandt og Mathilde Falch har allerede lagt vejen forbi Løgumkloster, og snart er det Tim Schous tur.

I den anden ende af aldersspektret kan vi placere Made Granden (Æ Maj Gran). I 1808 købte 35 beboere i Løgumkloster 2000 m2 jord mellem Møllegade og Brede Å beregnet til tørre- og blegeplads. Man kan kun være medlem, hvis man ejer et af de 35 grandebreve, og da disse oftest går i arv fra far til søn, er der lang ventetid på medlemskab. Hvert år afholdes generalforsamling, hvor der udelukkende drikkes tepunch, mens diverse rettigheder er på auktion, for eksempel gasudvindingsretten, jagtretten, retten til at grave efter orm, tedyrkningsretten, overflyvningsretten og omkring 45 andre lignende rettigheder.

Naturligvis har byen et hav af idrætsforeninger så uanset om man er til udendørs eller indendørs aktiviteter, findes de med stor sandsynlighed allerede i byen. Ellers er det bare at få startet en ny op. Byen har skakforening, historisk forening, flere spejdergrupper, velgørende foreninger, religiøse foreninger, flere kor, danske og tyske foreninger, seniorforeninger, støtteforeninger, ja selv en forening for Løgumklosters julehytter.

I Løgumkloster har vi også haft nogle mere kuriøse foreninger. Ølskumspusterforeningen i Danmark (ØD), en protest mod LO-kampagnen for ’Økonomisk Demokrati’ på alle arbejdspladser og selvfølgelig en oplagt mulighed for sjov og spas. Snustobaksforeningen: Det brune naisgaff, fordi det var bedre at fise rundt efter snus end omvendt, og Drivertklubben en underafdeling til Det brune naisgaff for de hvilende/passive medlemmer, så de kunne gå aktiv ind i kampen mod stress – ved at være passiv.

Så hvis nogen keder sig her i vores område, er det bare med at komme afsted til hyggeligt samvær i en af de mange fællesskaber.

Skrevet af: Linda Scholz

Menu
Løgumkloster
Løgumkloster