I forbindelse med Løgumklosters 800-års jubilæums blev der på den lille plads foran Museet Holmen opsat en statue af en munk som et element fra en tid i Løgumkloster. Det var en bronzestatue udført af kunstneren Alice Buchhave.
For lidt at følge op på denne linje, er der arbejdet for at finde et motiv fra tiden efter.
Der kom idéen om at mindes en omtalt skikkelse fra Løgumklosters lidt nyere tid. Der har gennem tiden været i hvert fald tre kendte tiltag til at lave et minde om ”Stinne mæ æ Biwl”. De tidligere tanker om at mindes ”Stinne mæ æ Biwl” mundede ud i en idé om at sætte et varigt minde i Løgumkloster for denne særprægede kone. Hendes interesse og gavmildhed spændte fra den fattige bondes moderløse børn til Kong Christian d. X.
I Løgumkloster og omegn troede børn i lang tid, at biblen ikke blev købt – den fik man af Stinne.
Historien om koen
I et lille husmandshjem i Branderup havde de mistet en af deres få køer. Det var en katastrofe i det lille hjem, hvor der i forvejen ikke var meget at gøre med. Resolut gik Stinne til en velhavende gårdmand og fortalte ham om familien. Hun holdt fast på, at han måtte give dem en af sine mange køer. Det var han nu ikke enig i, men Stinne gav ikke op. Hun pakkede sin Bibel ud for at læse op for gårdmanden. Til sidst sagde han ”Ja, ja, så kan du da selv gå ud og tage den”, og det gjorde hun. Hun valgte den bedste af hans køer og trak afsted med den, for som tidligere bondekone vidste hun godt, hvordan en god ko så ud.
Stinne hjalp således gårdmanden med at gøre en god gerning, og familien fik igen en ko. Stinne var måske lille af statur, men hun var et stort menneske, der gav sin nye og gode frakke til en fattig fremmed kvinde, skældte på gøglerne, men var højt skattet af dem, satte sig op mod krigsfangelejrens befalingsmænd, så fangerne kunne få ordentlig suppe og gik rundt blandt alle hestene til markedet med brødskorper og vand. Der findes mange historier om Stinne, alle med det tilfælles, at hun bestemt og beslutsomt udbredte budskabet om næstekærlighed og absolut ikke lod sig true.
Historien om de tyske gendarmer og en tur i Flensborg arrest
I slutningen af 1. verdenskrig drog Stinne mod Flensborg for at uddele bibler og småskrifter til soldaterne. Folk undrede sig over, at hun turde, idet hun ikke talte et ord tysk. ”Ikke et ord tysk,” svarede hun, ”Jo, det kan jeg da rigtig nok, jeg kan endda hele tre ord: Jesus geht voran!”. I denne periode skulle man til enhver tid fremvise legitimation, når man rejste, men Stinne viste blot sin store bibel med ordene ”Det er mit pas til himlen”. Den logik havde ordensmagten i Flensborg svært ved at forstå, og hun måtte tilbringe en nat i Flensborg arrest. Dagen efter blev der taget kontakt til Fleckenvorsteher Christian Friedrich Meyer i Løgumkloster, og han kunne berolige dem med, at arrestanten var ganske ufarlig og kun havde godt i sinde. Derfor drog Stinne glad og tilfreds hjem efter en vellykket rejse.
Som det står på mindepladen på Vestergade 21 i Løgumkloster, levede hun fra 13. oktober 1855 til 30. september 1951.
Det er foran dette hus, ”Stinne mæ æ Biwl” skal have sin plads i form af en bronzestatue i Stinnes naturlige størrelse. Støbningen er i gang, og der planlægges efter, at hun kan afsløres i forsommeren 2023.
Det er kunstneren Serguei Bogouslavski, anerkendt for flere autentiske skulpturer i både Danmark og i udlandet, der har skabt værket. Kunstneren har bl.a. skabt skulpturen på Christmas Møllers Plads på Amager, ”Den unge Andersen på vandretur på Amager” i forbindelse med markeringen af H. C. Andersens 200-års fødselsdag samt busten af Karen Blixens bror, Thomas Dinesen i Churchillparken i København. Den blev afsløret af Dronning Margrethe d. II den 12. oktober 2018. Skulpturstøberiet i Svendborg har givet tilsagn om at stå for støbningen i bronze. Skulpturstøberiet har i øvrigt i forvejen støbt flere kunstværker i Tønder Kommune.
Stinne var ydmyg og beskeden og ønskede sig bestemt ikke fremhævet eller gjort stads af, tværtimod. Alligevel har der i mange år været et ønske i Løgumkloster om at erindre historien om den lille uselviske kvinde og hendes budskab om næstekærlighed, der havde så stor indvirkning på manges liv. Med denne statue kan Stinnes budskab stadig erindre om næstekærlighed til andre mennesker på vores vej.
Bronzestatuen doneres til byen og omegnen af Andelsvaskeriets Mindefond i Løgumkloster.
Skrevet af: Hans Holt